Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

coronavirus spania 

 

Spania are deja aproape 600 de cazuri confirmate de Coronavirus, 60% dintre ele sunt concentrate in Madrid, Pais Vasco si Rioja.

Primul cetatean roman este din..

Vigo are 44 de ani si este de profesie sofer. Acesta s-a infectat in urma unei vizite la rude in Madrid, acum 2 saptamani. Mai sunt suspiciuni pentru inca 3 membri ai familiei care inca nu au fost confirmate de Ministerul sanatatii. Sotia acestuia a fost internata la Hospital Álvaro Cunqueiro  din Vigo. 

Cetatentii romani care doresc sa calatoreasca in Romania in perioada sarbatorilor pascale sunt sfatuite sa se informeze din timp la compania aeriana cu care calatoresc daca zborul va mai avea loc, avem informatii ca mai multe zboruri catre Bucuresti, Iasi, Cluj si alte aeroporturi din tara au fost anulate. 

Pe de alta parte cetatenii romani care calatoresc din Italia in Romania intra obligatoriu in carantina. Nu este exclus ca aceasta masura sa fie aplicata si cetatenilor romani care calatoresc din Spania in cazul in care situatia se agraveaza. In masura in care este posibil calatoriile ar trebui anulate, mai multe companii aeriene si-au informat clientii ca isi vor plati banii inapoi sau ca li se va oferi un zbor in alta perioada. 

 

 

MAE din Romania  a dat urmatorul comunicat de presa:

02.03.2020

În urma ședinței Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, desfășurată azi, 2 martie, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, s-a luat decizia ca regiunea Emilia-Romagna, din Italia, Coreea de Sud și Iran să fie introduse în lista zonelor pentru care se instituie măsura auto-izolării la domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile, față de cetățenii care revin în România din aceste regiuni.

Astfel, cetățenii care sosesc din alte provincii sau orașe din China continentală, alte localități din regiunea Lombardia și regiunea Veneto sau din regiunea Emilia-Romagna din Italia, precum și din alte zone și localități din Coreea de Sud și din Iran decât cele menționate expres pentru instituirea măsurii de carantină instituționalizată, intră în auto-izolare la domiciliu, timp de 14 zile, imediat după revenirea în România.

Cetățenii care vin în România și intră în carantină instituționalizată, timp de 14 zile, imediat după revenirea în țară sunt cei care au călătorit în următoarele zone: China continentală (Provincia Hubei, inclusiv orașul Wuhan, orașele Wenzhou, Hangzhou, Ningbo,Taizhou din Provincia Zhejiang), regiunea Lombardia (orașele Codogno, Castiglione d'Adda, Casarpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano) și regiunea Veneto (localitatea Vo Euganeo) din Italia, respectiv Coreea de Sud (regiunea Cheongdo, orașul Daegu), în România.

Zonele în funcție de care se instituie auto-izolarea la domiciliu sau carantina instituționalizată pot fi consultate accesând următorul link: https://www.cnscbt.ro/index.php/1440-lista-zonelor-cu-transmitere-comunitara-extinsa-si-a-altor-zone-afectate-de-covid-19-actualizare-28-02-202/file.

În contextul aplicării măsurilor necesare pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul coronavirus, autoritățile naționale cu responsabilități în gestionarea acestui tip de eveniment monitorizează permanent situația la nivel național și internațional.

 28.02.2020

În contextul răspândirii infecției cu COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care se află sau intenționează să călătorească în străinătate să se informeze din timp cu privire la măsurile dispuse de autoritățile din țara de destinație/tranzit în contextul demersurilor de gestionare și limitare a răspândirii infecției cu COVID-19.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că mai multe state au decretat măsuri cu caracter excepțional, precum interzicerea accesului în zonele afectate, închiderea unor puncte de trecere a frontierei sau instituirea unor perioade obligatorii de carantină / izolare la domiciliu pentru cei care au călătorit recent într-o țară sau regiune unde se înregistrează o largă răspândire a virusului.

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români consultarea cu regularitate a informațiilor disponibile pe pagina de internet a MAE în cadrul secțiunilor Alerte de călătorie (http://www.mae.ro/travel-alerts), Informații actualizate - COVID-19 (http://www.mae.ro/node/51759) care sunt actualizate constant, în funcție de evoluții.

Date actualizate cu privire la statele afectate de infecția cu COVID-19 (cazuri înregistrate, număr decese, zone afectate) sunt disponibile pe pagina de internet a Centrului European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor: https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară misiunii diplomatice a României din statul de destinație, iar în cazul în care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, pot apela telefonul de permanență al acesteia. Lista misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale României în străinătate este disponibilă aici - http://www.mae.ro/romanian-missions.

surse: 

https://www.elimparcial.es/noticia/210390/sanidad-confirma-589-casos-de-coronavirus-en-espana-159-mas-que-ayer.html

https://www.lavozdegalicia.es/noticia/sociedad/2020/03/06/tres-casos-galicia-venian-madrid/0003_202003G6P2994.htm

https://www.lavozdegalicia.es/noticia/vigo/2020/03/07/miembro-familia-infectada-vigo-da-positivo-coronavirus/00031583579564379823957.htm