Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

vot

Duminica 29 iulie are loc referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, care a fost suspendat de Parlamentul Romaniei. 

 

Pentru validara acestui referendum este nevoie de o prezenta de peste 50% din numarul total al alegatorilor inscrisi pe listele electorale. 

 

Totalul alegatorilor inscrisi pe listele electorale este de 18.224.597 , necesarul votantilor pentru validarea acestui referendum este de 9.112.299. 

 

Liderii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, initiatorii acestui proces indeamna romanii sa se prezinte la vot si sa voteze  DA (pentru demitere).

 

De cealalta parte, liderii PDL, inclusiv presedintele suspendat Traian Basescu le cere romanilor sa nu se prezinte la vot, pentru a nu valida "lovitura de stat" pregatita de USL si ca se teme de fraudarea referendumului. 

 

De notat ca de la instalarea guvernului USL, Institutul Cultural Roman a fost mutat din subordinea Presedintiei si a intrat in subordinea Senatului, Monitorul Oficial a fost mutat din subordinea Camerei Deputatilor in subordinea Guvernului, a fost schimbat presedintele senatului, presedintele camerei deputatilor si avocatul poporului. Premierul a fost la consiliul Europei dupa decizia Curtii Constitutionale in locul presedintelui Basescu.

 

Toate acestea au dus la o tensiune politica si un razboi politic pe toate fronturile intre partide pe de o parte si intre premier, pesedintele suspendat Basescu si presedintele interimar Antonescu pe de alta parte. 

 

Presedintele Parlamentului European, Presedintele Comisiei Europene, guverul Frantei, Germaniei si Angliei au transmis mai multe semnale negative catre Romania  care cereau respectarea deciziilor Curtii Constitutionale.  

 

Intre timp pozitia USL este ca romanii decid in Romania. Iar pozitia presedintelui suspendat este ca USL-ul a izolat Romania in Europa. 

 

Spania Romaneasca lanseaza un sondaj pentru a afla optiunile romanilor. 

 

 

Intrebarea de la sondaj este: Sunteti deacord cu demiterea presedintelui Traian Basescu?

 

Raspunsurile posibile:

  • DA
  • NU
  • NU particip la vot

Sondajul il gasiti in partea dreapta-sus a siteului.