Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

 

La 12 aprilie a.c., în cadrul Centrului Hispano-Român din Alcala de Henares a fost prezentată publicațiaMadrileni din România - o ediție bilingvă ce prezintă interviuri cu poveștile de viață și experiențele a 20 de români stabiliti în Comunitatea Madrid. Interviurile prezintă motivele care au stat la baza alegerii Comunității Madrid ca a doua casă, rolul jucat de autoritățile spaniole în procesul de integrare, reușitele și dificultățile întâmpinate de români după momentul în care au decis să trăiască în Spania.

La eveniment au participat ambasadorul României la Madrid, Ion Vîlcu, primarul orașului Alcala de Henares, Bartolome Gonzalez, vice-ministrul regional pentru Imigrație, Voluntariat și Cooperare, Carlos Izquierdo, alături de alți oficiali și reprezentanți ai autorităților regionale/locale spaniole.


Ambasadorul României la Madrid a apreciat inițiativa și implicarea în realizarea acestui proiect, subliniind că reprezintă o dovadă a atenției acordate comunităților de străini și existenței unei politici articulate de integrare a acestora, promovată de guvernul regional. Au fost transmite aprecieri și mulțumiri președintelui guvernului Esperanza Aguirre, Centrelor de Integrare și Participare a Imigranților (CEPI), Primăriei. De asemenea, a fost evidențiată contribuția netă, reală pe care cetățenii români au reușit să o aducă societății și economiei spaniole.

Prezentarea publicației “Madrileni din România” face parte din proiectul “Integrare reală în Comunitatea Madrid: cazul românilor și bulgarilor”, ce are ca scop promovarea conviețuirii între imigranți și autohtoni, dar și prezentarea acestora ca posibil model de integrare în societatea madrilenă.

Studiul sociologic a fost susținut financiar de guvernul regional, fiind realizată cu sprijinul Asociației pentru Integrare Europeană Danubio.

Publicația va fi distribuită gratuit în cadrul celor 17 Centre de Participare și Integrare (CEPI) din cadrul Comunității Madrid. În prezent, în Comunitatea Madrid, din cei peste 1 milion cetățeni străini rezidenți (19% din totalul populației), 221.160 sunt cetățeni români (21,12%).

 

sursa: Ambasada Romaniei la Madrid