Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

 

Comunicat oficial al Ambasadei Romaniei la Madrid

 

Precizările MAE în legătura cu decizia Spaniei de a introduce condiţii suplimentare
pentru accesul de noi lucrători pe piaţa forţei de munca


Decizia autorităţilor spaniole de a introduce condiții suplimentare privind accesullucrătorilor români pe piaţa forţei de muncă reprezintă o hotărâre strict tehnică, fără conotaţie politică, fiind fundamentată exclusiv pe considerente de ordin intern şi fiind generată de situaţia pieţei muncii din Spania confruntată cu o rată foarte ridicată a şomajului.


Decizia se bazează în integralitate pe motive de natură economică. Măsurile avute în vedere nu au efecte retroactive, cetăţenii români care se află deja în Spania, cu loc de muncă sau înregistraţi ca fiind în căutarea unui loc de muncă, nefiind afectaţi de această măsură. Ea se va aplica exclusiv cetăţenilor români care vor căuta un loc de muncă pe piaţa spaniolă ulterior adoptării deciziei de către autorităţile spaniole și nu aveau la acel moment deja un număr de Securitate sociala sau nu erau înscrişi ca fiind în căutarea unui loc de munca.


Măsurile anunţate au caracter temporar, autorităţile de la Madrid având în vedere o evaluare acestora, în decembrie 2012, în funcţie de evoluţiile privind piaţa muncii din Spania.

Situaţia generată de iniţiativa părţii spaniole a fost abordată, la 18 iulie 2011, la Bruxelles, de către ministrul român al afacerilor externe, Teodor Baconschi, în cadrul unei întrevederi cu omologul spaniol, doamna Trinidad Jimenez Garcia-Herrera.
Cei doi oficiali au agreat deja crearea unui grup de lucru operaţional (task force) destinat să gestioneze toate aspectele care decurg din implementarea deciziei autorităţilor spaniole.


Autorităţile române se află în dialog permanent cu partea spaniolă, atât prin Ambasada României la Madrid, cât şi prin Ambasada Regatului Spaniei la Bucureşti.

 

De asemenea, autorităţile române aşteaptă opinia Comisiei Europene care va trebui să se pronunţe pe fond asupra admisibilităţii măsurilor raportate la situaţia de pe piaţa spaniolă a muncii, partea româna fiind în contact cu reprezentanţii executivului european.
 
Ministerul Afacerilor Externe se coordonează strâns pe acest subiect cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, cu atribuţii directe în domeniu.

Anexam documentul primit de la Ambasada.