Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

 

Spania doreste sa-si protejeze piata muncii si este de inteles, fiind tara cu rata cea mai ridicata de somaj din UE. Ceea ce nu este de itneles, este cum de singura tara care va fi afectata de aceasta decizie este Romania. Comisia Europeana nu vede cu ochi buni aceasta decizie, statul spaniol insista ca este o simpla decizie tehnica si ca nu este o interdictie pe piata muncii ci doar ca se va solicita o autorizatie prealabila pentru a lucra legal in Spania.

 

Guvernul Spaniol ar fi trebuit sa instiinteze Comisia Europeana de aceasta decizie, nu doar statul spaniol. Este posibil ca Executivul Europeana sa inceapa o procedura de infrigement contra Spaniei, dar asa cum bine stim aceasta procedura dureaza luni de zile, ba in unele cazuri chiar ani.

 

Pana la aceasta ora Ministerul Muncii si Emigratiei din Spania nu a prezentat nici-un document cu limitarile propriu-zise care vor fi impuse romanilor noi veniti.

 

Valeriano Gomez, ministrul Muncii si Emigratiei din Spania, a dat asigurari ca, nu vor fi afectati cetatenii romani care lucreaza in Spania sau care au ramas in somaj in Spania.

Deasemenea pentru noii-veniti va fi o portita, cea a lucratorului persoana fizica autorizata  "a cuenta propia sau autonomo" insa taxele si impozitele sunt foarte ridicate, iar lucratorul nu beneficieaza de somaj, angajatorii deobicei doresc un contract de munca, insa un lucrator autonomo ii avantajeaza si pe ei pentru ca nu vor mai fi obligati sa plateasca asigurari sociale, si deasemenea vor putea concedia oricand fara sa plateasca salarii compensatorii.

 

Cat cei despre care sunt in Sistem Seguridad Social si Inem asteptam sa vedem daca vor fi afectati intradevar in vre-un fel, pentru ca multora le-a expirat vechile cartie de identitate si au primit certificate NIE.

 

Vom reveni cu noutati.

 

Vom reveni cu noutati.