Tipărire
Categorie: Stiri
Accesări: 6709
Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

 

 

Ziua Naţională este marcată în Spania printr-o serie de manifestări organizate de misiunile diplomatice din această ţară şi de mediul asociativ românesc, în mai multe oraşe spaniole.

 

1. La 30 noiembrie, Ambasada Romaniei organizează recepţia oficială de Ziua Naţională, care sunt invitaţi reprezentaţii corpului diplomatic acreditat în Spania.

 

La 1 decembrie, va avea loc concertul susţinut de grupul vocal instrumental “Anton Pann”, eveniment organizat de Institutul Cultural Român din Madrid, la Auditoriul Fundaţiei Lázaro Galdiano. Grupul “Anton Pann” abordează un repertoriu de muzică veche românească din secolele XVII, XVIII şi XIX, care cuprinde piese religioase şi laice. 

Consulatul României la Zaragoza, împreună cu Asociaţia Acasă şi cu sprijinul unor magazine şi localuri româneşti,  organizează la sediul său, la 30 noiembrie o întâlnire la care sunt invitaţi toţi românii din zonă.

 

2. Ca în fiecare an, studenţii români aflaţi în Spania sunt invitaţi la 3 decembrie la tradiţionala întâlnire de “Sfântul Nicolae”, care va avea loc la sediul Ambasadei şi care îi va avea ca invitaţi speciali pe tânărul artist Constantin Popa, pe reprezentaţii Ligii Studenţilor Români din Străinătate şi corul Harmoniae Sacrae, care va prezenta un concert de colinde.

 

3. Numeroase asociaţii româneşti din Spania, precum şi biserici ale românilor organizează în această perioadă, în multe oraşe şi sate spaniole, activităţi de marcare a Zilei Naţionale, la care participă şi reprezentanţi ai Ambasadei sau ai consulatelor. In continuare, sunt prezentate o pate dintre aceste acţiuni, despre care Ambasada a primit informaţii de la organizatori:

 

Astfel, în perioada 22-27 noiembrie a avut loc la Valladolid a II-a Săptămână Culturală Românească, organizată de Asociaţia ASRUVA, cu sprijinul autorităţilor locale, cu expoziţii, proiecţie de filme româneşti, ateliere pentru copii şi un spectacol de muzică şi dans, susţinut de Grupul “Radalaila” şi Vasile Triboi.

 

 

Şi la Taracon, în perioada 26 noiembrie-4 decembrie, se derulează a II-a Săptămână Culturală Hispano-Română, organizată de Asociaţia Hispano-Română din provincia Cuenca, cu sprijinul autorităţilor locale. Include expoziţia “Ielele” a artistei Romana Preoteasa, un spectacol de poezie şi dans susţinut de grupul RoMadrid şi difuzarea unor piese tradiţionale româneşti la posturi locale de radio şi televiziune.

 

La 25 noiembrie, Asociaţia din Don Benito, împreună cu Primaria din localitate şi cu sprijinul FEDROM, a organizat prezentarea unui documentar privind imigraţia din Spania, precum şi un program artistic.

 

Sunt de remarcat concertele formaţiei Compact, la Zaragoza la 27 noiembrie, în organizarea Asociaţiei Acasă, şi la Altea, la 28 noiembrie, alături de Grupul Folcloric Transilvania Promania, eveniment organizat de Asociaţia Răzeşii şi PROmania.

 

Tot la 27 noiembrie, Asociaţia Românilor din Coslada şi San Fernando a inaugurat o bibliotecă în limba română în Coslada, în timp ce Asociaţia Românilor Scânteia din San Sebastian de los Reyes şi Alcobendas, în colaborare cu Asociaţia de Români din Brunete, Asociaţia Pro Vita Lex şi Asociaţia de Imigranţi Madrisur, au organizat o expoziţie de obiecte tradiţionale, un spectacol de dansuri populare, un atelier pentru copii şi o degustare de produse româneşti.

 

În zilele de 27 şi 28 noiembrie, Asociaţia Românilor din Comunitatea Madrid, în colaborare cu Asociaţia Românilor din Mostoles, Asociaţia de Femei AMARE, Asociaţia Românilor din Sevilla la Nueva, Perales y Villamantilla, Asociaţia Românilor din Villanueva de la Cañada, Asociaţia Românilor din Torrejon de Ardoz PROVITALEX şi Asociaţia Românilor din Vicalvaro IBERDACIA, a organizat evenimente atât la Valdemoro, unde Parohia Nuestra Señora de la Asuncion a oficiat Te Deum şi s-a oferit al grupul Plai Românesc, precum şi la Madrid, unde s-a prezentat o expoziţie de obiecte de artizanat, un spectacol folcloric şi o degustare de produse româneşti.

 

La 28 noiembrie, Asociaţia Origini Latine din Elche, cu sprijinul Primăriei, a marcat, la rândul său, Ziua Naţională, iar la 27-28 noiembrie, Asociaţia AROVA Calpe a invitat românii şi spaniolii la o serie de spectacole susţinute de Trupele Haiducii şi Etnic din România, formaţia Fraţii Gotu din Valencia şi grupul de dansuri populare Craii Munţilor din Calpe, precum şi la degustări de produse gastronomice româneşti.

 

Tot la 28 noiembrie, Asociaţia Românilor ProRomânia şi Asociaţia Învingătorii din Calatuyud au sărbători Ziua Naţională printr-o serie de manifestări artistice.

 

Asociaţia România Euskadi Decebal a invitat românii din Ţara Bascilor la un spectacol de cântece şi dansuri româneşti, precum şi la o masa festivă.

 

La 30 decembrie, Asociaţia Românilor din Oropesa del Mar (Castellon), organizează o expoziţie de artizanat şi costume populare, precum şi o degustare de produse şi preparate româneşti.

 

În perioada 27 noiembrie – 3 decembrie, Consiliul pentru Cultură şi Participare Cetăţenească al Primăriei din Coslada, în colaborare cu FEDROM, Club Cultural RoMadrid, Asociaţia de comunităţi de emigraţi în Spania ACEE, Asociaţia Obatala, Asociaţia de Români din Coslada şi San Fernando, CEPI Corredor de Henares şi Institutul Cultural Român, organizează o serie de activităţi care cuprind un turneu de table, demonstraţii gastronomice, spectacol cu prezentare de costume populare româneşti, expoziţia de fotografie “Locuri patrimoniu UNESCO”, proiecţie de filme şi concert hip-hop.

 

În perioada de 27 noiembrie – 4 decembrie, Asociaţia de Tineret RoMadrid Cultural Club, organizează o serie de activităţi ludice, o expoziţie colectivă şi un concert în Madrid, Coslada şi Tarancon.

 

În zilele de 26-28 noiembrie, au avut loc concerte susţinute de artistul Nicolae Furdui Iancu la Paracuellos de Jarama, Alcala de Henares şi San Fernando de Henares, organizate de ziarul Românul, Teia Media şi Uniunea Muncitorilor Români din Spania.

 

Manifestările dedicate marcării Zilei Naţionale continua în aceasta săptămâna. Vor mai fi organizate întâlniri, spectacole şi alte activităţi atât la 1 Decembrie, cât şi în zilele următoare.

 

Ambasada adresează pe aceasta cale felicitări tuturor romanilor care contribuie in acest fel la mai buna cunoaştere a României in Spania.