Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Exemplu folositor Romanilor care au de gand sa se intoarca in Tara, formalitatile sunt aproximativ aceleasi si in cazul in care masina este inscrisa in Spania pe numele vostru.

 

1. Am cumparat un Opel Corsa C 1.2 benzina, an 2002, euro 4, negru, 4 usi, cd player cu comenzi pe bord, abs, 4 airbaguri, clima, 94mii km, targ din Mures. Cost 6450 euro. Masina a fost adusa din Germania, iar eu am luat-o de la cel care a adus-o, masina a avut numere provizorii din alt judet. Masina ingrijita, tapiteria curata, bordul nezgariat, volanul neros, motorul merge bine, etc.


2. Primul lucru de care e nevoie inainte de oricare alte demersuri, Cartea de Identitate a masinii facuta de autoritatile romane. Pentru asta, am sunat la RAR ca sa ma programez pentru identificare si inspectia tehnica. Am intrat pe http://www.rarom.ro/cs-uploads/index2.htm# ca sa aflu un numar de telefon de la RAR din judetul meu. Trebuie facuta programarea din timp, la mine a durat 7 zile, eu am cerut asa ca sa emrg cand am eu timp. La RAR mi-au luat masina si au dus-o pe o banda unde i-au facut inspectia tehnica, adica verifica noxe si frane, cam 10 minute in total. Apoi a durat inca 20 de minute identificarea, adica sa faca poze la masina, la seriile caroseriei si a motorului, etc. Apoi se plateste chiar acolo la casieria lor o taxa de 260 de lei pentru ce tocmai mi-au verificat la masina. Easy money Smile Peste 2 zile am fost dupa Cartea de identitate a masinii. Tot de acolo am mai primit si un Certificat de Autenticitate valabil 60 de zile necesar la inmatriculare, inca un cartonas mic galben, Inspectia Periodica Obligatorie, in care e trecuta valabilitatea inspectiei, si un abtibild mic rosu care vine lipit pe numar, cred. Acte necesare la RAR: buletin identitate sau procura speciala pentru delegat, brieful masinii (cartea de identitate din tara straina), o cerere ce se completeaza acolo. A, sa nu uit, rabdare multa, ca desi am fost programat la 13:30 si toata povestea dura 30 de minue maxim, am stat pana la 16:30 ca se statea la coada. Smile


3. Cu Cartea de Identitate, am fost la Finante ca sa achit taxa de prima inmatriculare, 257 euro, dar sunt banditi ca ei calculeaza la cursul de 3.53lei=1euro, in fine, am platit 906 lei. Aici trebuie o copie de pe Cartea de Identitate care ramane la ei.

4. Tot cu Cartea de Identitate am fost la un magazin cu Xerox si masina de scris unde se completeaza o Fisa de Inmatriculare la masina de scris, si de unde am mai cumparat si o Cerere de Inmatriculare. Cost 14 lei.

5. Cu Fisa de Inmatriculare am mers la Directia Fiscala Locala (Primarie) unde am avut nevoie de copie Carte de Identitate, Document de Proprietate (contract vanzare cumparare), dar intregul sir al cumpararilor, deci copie contract din germania catre intermediar, copie contract intermediar catre mine, deci tot sirul de vanzari cumparari de la proprietarul de afara. Dupa ce aici am completat o cerere de a fi luat in evidenta la impozit cu masina, mi s-a pus o stampila pe Fisa de Inmatriculare.

6. Tot la Primarie, am platit o taza de 52 de lei, contravaloarea Taxa Inmatriculare.

7. La CEC am platit o Taxa Certificat Inmatriculare in valoare de 30 de lei.

8. Am facut asigurarea obligatorie pe un an (RCA), m-a costat 208 lei, la BT.

9. Pregatirea dosarului pentru inmatriculare la politie. Documente necesare:
a) Carte de Identitate (de la RAR)
b) Cerere de Inmatriculare (de la magazinul cu Xerox)
c) Document de proprietate (contract vanzare cumparare targ auto, plus contractul dinainte, tot sirul pana la proprietarul din tara straina, ca sa reiasa de unde vine masina)
d) Document de provenienta (Brief) - mare verde, mic verde, sunt doua hartii distincte care contin cam acelasi lucru
e) Document de identitate solicitant sau procura delegat
f) Inspectia tehnica periodica (cartonas mic galben de la RAR)
g) Certificat de Autenticitate (de la RAR, valabil 60 de zile)
h) Tichetul de asigurare obligatorie original si copie (RCA, copia ramane la ei)
i) Certificat inamtriculare pentru export (o hartie mare A4 verde)
j) Placutele de inmatriculare din tara straina (daca sunt numere provizorii si expira sau sunt deja expirate, nu aveti nevoie)
k) Chitanta Taxa Inmatriculare (Primarie)
l) Chitanta Contravaloare Certificat de Inmatriculare (CEC)
m) Chitanta Taxa prima inmatriculare (Finante)
n) Contravaloarea placutelor de inmatriculare (se plateste pe loc la depunerea dosarului la politie, 40 lei)

Dimineata se depun actele la Politie, iar dupa pranz e gata totul (cam 3 ore), ai placutele de inmatriculare, talonul masinii, cartea de identitate, proprietar in toata regula. Smile Succes.

PS: E bine sa aveti copii xerox cam la toate actele de mai sus ca nu stiti pe unde mai trebuie sa lasati cate o copie, de buletin, contract, etc.

 

sursa: clubope.coml autor: alexandrudicu