Tipărire
Categorie: Stiri
Accesări: 4048
Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

la final, seful DRRP i-a asigurat pe cei prezenti ca dialogul ramane deschis si ca pot fi trimise si in perioada urmatoare proiecte pentru a primi finantare

Seful Departamentului pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DRRP), secretarul de stat Mihai Gheorghiu, s-a intalnit marti, 1 noiembrie, cu reprezentantii asociatiilor romanesti din Spania. La intalnirea de la sediul Ambasadei Romaniei la Madrid, Gheorghiu a fost insotit de Gabriel Branzaru, directorul Directiei Comunitati Romanesti din Ministerul roman al Afacerilor Externe (MAE).

Spre deosebire de intalnirile pe care cei doi reprezentanti ai statului roman le-au avut cu romanii din Italia, la Madrid tonul discutiilor a fost unul normal, lipsit de polemici sau de luari de pozitie radicale. Dimpotriva, reprezentantii MAE au fost primiti de romanii din Spania cu paine si sare, iar ansamblul folcloric al Asociatiei Culturale de Ajutorare si Integrare a Romanilor din Alcalá de Henares a prezentat oaspetilor de la Bucuresti un scurt program artistic. La Madrid, au fost invitate sa participe asociatiile romanesti din capitala Spaniei (comunitatea de Madrid) si din coridorul de Henares, precum si cele din Valencia si Castellon. Potrivit lui Gheorghe Gainar, presedintele Asociatiei Culturale de Ajutorare si Integrare a Romanilor din Alcalá de Henares, fiecare asociatie prezenta la intalnire si-a prezentat pe scurt activitatea si proiectele de viitor. O intalnire similara a avut loc si la sediul Consulatului General al Romaniei la Barcelona, unde au fost invitate sa participe organizatiile romanesti din Catalunya si din zona de nord a Spaniei. Gheorghe Gainar ne-a declarat ca asociatia sa a cerut finantare de la DRRP pentru patru proiecte, care vizeaza scoala romaneasca, pentru care s-au solicitat 27.000 de euro, grupul folcloric romanesc “Plaiurile Dorului” (20.000 de euro), s-au cerut inclusiv costume si instrumente muzicale si pentru cenaclul literar (4.000 de euro), bani care vor fi utilizati pentru a scoate anul viitor doua carti si pentru a organiza doua expozitii de pictura si sculptura.
In 2006, asociatia romanilor din Alcalá de Henares vrea sa deruleze un proiect pe cat de ambitios, pe atat de indraznet. “Noi vrem sa initiem un for national si international cu participarea tuturor paturilor sociale, de la muncitorii romani din Spania la intelectuali si academicieni, ca fiecare, dupa puterilor sale, sa ajute integrarea Romaniei in UE in 2007. Intrebat de reporterul saptamanalului nostru ce raspuns a dat seful DRRP privind finantarea proiectelor, Gheorghe Gainar a mai spus ca “dansul a promis ca proiectele vor fi finantate, nu a specificat insa daca fondurile vor veni de la bugetul DRRP sau de la UE, dar noi ne gandim ca vor fi ceva fonduri si din partea comunitatii europene, pentru ca Mihai Gheorghiu a specificat ca, de data asta, vor fi ceva bani”. Seful DRRP a fost intrebat de Gheorghe Gainar daca au fost deturnate fondurile DRRP in vechiul mandat, al PSD, insa, potrivit lui Gainar, Mihai Gheorghiu a dat un raspuns vag, insa nu a negat ca are loc o ancheta interna la DRRP, urmand ca dupa finalizarea ei sa fie publicate concluziile. Gheorghe Gainar a mai precizat pentru saptamanalul nostru ca din discutiile purtate a reiesit ca finantarile vor merge in directia promovarii imaginii Romaniei in lume, pentru a nu rata obiectivul zero al tarii noastre: integrarea noastra in UE la 1 ianuarie 2007. Cu toate ca reprezentantii asociatiilor romanesti din Italia au declarat ca la intalnirea de la Roma si Milano seful DRRP a spus ca unele criteriile de eligibilitate a proiectelor au fost modificate, romanii prezenti la intalnirea de la Madrid nu au fost informati despre aceasta schimbare. (Narcisa C.)
(C) - Articol preluat din "Actualitatea Romaneasca".