Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Catalunya, Spania/Romanian Global News

17 November 2005
La finele lunii noiembrie, membrii asociatiei romanilor din Catalunya ASOCROM aniverseaza un moment important in viata asociatiei lor: cinci ani de activitate continua. Potrivit presedintelui ASOCROM, Marcela Ciobanu sarbusca, citata de Actualitatea Romaneasca, copiii romani au pregatit, special pentru aceasta ocazie, un recital de poezii in limba romana. Se vor servi vinuri romanesti si mancare traditionala romaneasca, ca la toate sarbatorile romanilor din Spania. Aniversarea va fi incununata anul acesta un mare success pe care il reprezinta premiul obtinut de Asociatia ASCROM din partea ziarului Actualitatea Romaneasca, pentru intregrarea romanilor in societatea spaniola.
Printre activitatile desfasurate de aceasta asociatie in 2005, se numara a doua intalnire a fraternitatii interculturale, ce a avut loc in Auditorio de la Torrassa (Hospitalet-Barcelona), in data de 9 aprilie. Asociatia romanilor din Catalunya ASOCROM a avut rolul de a pregati intreaga serbare, la care au participat reprezentantii autoritatilor spaniole si cei ai Consulatului General al Romaniei la Barcelona.

Astfel, au fost prezenti din partea consulatului roman consulul general Florin Angelo Florian si consulul Tanase Dragomir, care au asistat la eveniment alaturi de cei 200 de spectatori. In deschiderea serbarii, au luat cuvantul consul general Florin Angelo Florian si viceprimarul din Hospitalet-Barcelona. In cadrul manifestarii s-a tinut si o conferinta despre istoria Romaniei, sustinuta de profesorul universitar Virgil Ani de la Universitatea de Barcelona, urmata de prezentarea unei casete video despre tara noastra, caseta pregatita de Nicu Mateescu. A doua parte a programului a fost deschisa de corul bisericii ortodoxe romane Sfantul Gheorghe din Barcelona, care a pregatit un mic program artistic continand cantece si poezii, sub indrumarea Danei Oprea. “Am avut si un mic recital de pian sustinut de domnisoara Cristina Bunda, iar grupul folcloric “Rapsodia Romana” (grup talentat format din romani aflati aici in Barcelona), avandu-l ca dirijor pe Alfred Pavloschi, a prezentat un program de muzica si dans din folclorul romanesc. Tot spectacolul s-a bucurat de un mare succes, atat romanii, cat si spaniolii aplaudandu-i indelung pe protagonistii serii”, a declarat Marcela Ciobanu Sarbusca pentru ziarul romanilor de pretutindeni. Tot ea mentioneaza ca un alt eveniment caruia i-a fost dedicat spectacolul l-a constituit primirea Romaniei in Uniunea Europeana.