Evaluare utilizator: 1 / 5

Steluță activăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 
Image
Directorul OMFM, în greva foamei din cauza "mafiei" din sistem

BUCUREŞTI, 6 oct

Mafia din sistemul de obţinere a vizelor de muncă şi lipsa de reacţie a Parchetului faţă de nereguli pe care 1.700 de români le-au semnalat Oficiului pentru Migraţia Forţei de Muncă (OMFM) l-au determinat pe directorul OMFM, Aurel Teodorescu, să intre în greva foamei, începând de joi.

"Începând cu data de 6 octombrie 2005, ora 8.00, în semn de protest, am declarat greva foamei. Consider că este util să adopt această formă, în primul rând pentru a protesta şi de a atrage atenţia opiniei publice asupra modului defectuos, complice, în care autorităţile române şi spaniole - sesizate de mai bine de un an şi şapte luni despre fapte ce contravin reglementărilor legale în materie de migraţie în scop de muncă - nu au întreprins măsuri corespunzătoare, pentru a clarifica şi pune totul în limitele legii", susţine directorul protestatar.

Aurel Teodorescu a declarat agenţiei MEDIAFAX că are mai multe motive pentru care a recurs la această formă de protest.

Unul din principalele motive ar fi prezenţa pe piaţă a celor "900 de firme de intermediere a forţei de muncă", nişte "geambaşi de locuri de muncă, care se îmbogăţesc pe spinarea amărâţilor".

Un alt motiv - şi cel mai grav - pentru care directorul Oficiului a intrat în greva foamei îl constituie activităţile ilicite, "de tip mafiot", care au loc după procesul de selecţie a românilor care doresc un loc de muncă în străinătate. Potrivit directorului, o adevărată "încrengătură de interese obscure" a construit un sistem "cât se poate de ilegal" pentru a smulge bani din buzunarele românilor. El a făcut referire la activitatea post-selecţie, respectiv la cea de obţinere a vizelor şi permiselor de muncă pentru Spania.

"De doi ani se întâmplă această situaţie. (...) Această activitate de după organizarea selecţiei, când sute, mii de oameni fac cozi în faţa Ambasadei Spaniei, s-a transformat în mană cerească pentru unii, care fac bani pe spatele amărâţilor. (...) Cum fac unii bani: peste drum de Ambasada Spaniei există o întreprindere de făcut bani din aranjarea dosarelor de viză. Adică, dacă omul care a fost selectat şi merge să-şi depună dosarul la ambasadă nu este primit fără chitanţa prin care demonstrează că a trecut pe la firma de aranjat dosarul. O anomalie", spune Teodorescu, precizând cei selectaţi plătesc pentru "aranjarea" dosarului între 200.000 de lei vechi şi un milion, "în funcţie de cum arată omul".

Alţi bani se fac - potrivit directorului OMFM - din obţinerea vizelor de muncă şi şedere. "Aceste persoane care preiau dosarele sunt persoane fizice acceptate de ambasada Spaniei, aşa-zişi reprezentanţi ai angajatorului spaniol. Ori, din câte ştiu eu şi din câte scrie la lege, relaţiile de punere vize, încasare taxe consulare şi reţinerea paşaportului sunt o atribuţie exclusiv a unora din autorităţile statului şi a unor firme specializate pe astfel de activităţi", spune Teodorescu.

Pentru această activitate, aceste persoane primesc între 30 şi 50 de euro, bani care nu apar pe nici o chitanţă, mai spune directorul Oficiului.

Teodorescu susţine că, în urmă cu "exact un an şi opt luni", a formulat 13 plângeri penale împotriva acestor persoane, în baza declaraţiilor, documentelor şi sesizărilor adresate Oficiului de către mai mulţi muncitori români. "Nici o reacţie din partea Parchetului. Se plimbă dosarele de la un parchet la altul, iar noi nu am primit, nici în ziua de azi, un răspuns. Şi suntem instituţie a statului...", a mai spus directorul protestatar.

Teodorescu susţine că ilegalităţile continuă deşi Oficiul a soluţionat problema dosarelor de viză prin desemnarea a trei firme specializate (din cele 458 din România care au ca domeniul de activitate astfel de intermedieri, potrivit Codului CAEN), care să le rezolve muncitorilor români selectaţi dosarele de viză. "Sunt piedici puse inclusiv acestor firme de către aceste persoane, cu concursul unora din Ambasada Spaniei", susţine Teodorescu.

O altă problemă a sistemului, susţine directorul OMFM, este cea a contractelor nominale, pe care angajatorul spaniol le transmite unor muncitori români cu care a mai lucrat.

"Un muncitor român care a muncit în trecut la angajatorul spaniol are şansa să obţină un nou contract dacă angajatorul a fost mulţumit de prestaţia sa. Aşa că îi întocmeşte un contract de muncă nominal şi i-l trimite. (...) Numai că acele contracte, în loc să ajungă la Ambasada Spaniei şi apoi la Oficiu, pentru ca noi să-l transmitem gratuit către beneficiar, ajung la diferite persoane care, în loc să i-l înmâneze, îi percep între 300 şi 500 de euro doar aşa, ca să-l «rezolve» pe om. Asta e curată escrocherie. Iar ca să vă daţi seama de proporţiile acestei escrocherii, numai anul trecut am înregistrat la Oficiu peste 1.700 de astfel de plângeri din partea oamenilor", a afirmat Teodorescu.

Directorul nu a vrut să nominalizeze aceste persoane ori unde pot fi ele găsite, ci doar că se recomadă drept reprezentnaţi legali ai angajatorului spaniol.

Ceea ce a determinat însă decizia lui Aurel Teodorescu de a intra în greva foamei este însă legată de problema unui vasluian. Acesta primise un contract nominal pentru Spania, dar numai pentru o perioadă limitată de timp (o lună şi jumătate). A împrumutat bani, a venit la Bucureşti, a parcurs tot "sistemul mafiot" invocat de Teodorescu, plătind tot felul de taxe, însă, necunoscător al Bucureştiului, a pierdut locaţia din care autocarul pleca spre Spania. Omul a pierdut astfel contractul de muncă şi a rămas cu o datorie pe care nu o poate onora.

"Povestea acestui om - care este o întâmplare recentă, de săptămâna trecută - m-a determinat să recurg la acest gest. Omul a vrut să se otrăvească, dar a intrat în greva foamei. I-am dat dat din banii mei suma de care se împrumutase pentru a putea pleca şi i-am promis că îl voi chema la toate preselecţiile noastre. Am şi eu copii, dar nu am atâţia bani încât să ajut toţi păgubiţii. De aceea, ţinând cont de poziţia pe care o ocup, poate am să reuşesc să atrag atenţia asupra acestor ilegalităţi din sistem", a spus Teodorescu.

Directorul - care susţine că era cât pe ce să fie demis din cauză că s-a opus introducerii contractelor cu o perioadă de o lună - a ajuns la concluzia că un român care munceşte cu un astfel de contract în Spania rămâne cu doar 153 de euro pe lună.

Astfel, paşaportul costă o sută de de lei, cazierul şase lei, dovada pentru folosirea paşaportului 25 de lei, transportul dus-întors pentru participarea la selecţie - între 30 şi 120 de lei, certificatul medical - 250 de lei, fotografiile - cinci lei, copiile xerox pentru diferite documente - cinci lei, copiile legalizate ale dosarului - 120 de lei, traducerea legalizată a dosarului - 120 de lei, taxele de vize - 126 de lei, transportul dus-întors pentru ridicarea paşaportului cu viză - între 30 şi 120 de lei, iar transportul pentru a ajunge la muncă în Spania - între 15 şi 60 de lei. În total, cheltuile se situează între 832 şi 1.131 de lei (8,3-11 milioane de lei vechi).

La aceste cheltuieli se adaugă asigurările sociale plătite statului spaniol - 68,83 de euro, întreţinerea (hrană, alte chelutuieli) - cam zece la sută din contract (77 de euro), dar şi un impozit pe venit de doi la sută.

"Adică, românii care pleacă cu astfel de contracte, de 770 de euro, rămân, după o lună de muncă în condiţii nu tocmai uşoare, cu 153,83 de euro. E inuman, e anormal", a mai spus Teodorescu, care afirmă că va încheia protestul când "cineva, orice autoritate a statului", va lua atitudine în faţa acestor anomalii.

"Am considerat că sacrificiul acelui om din Vaslui, care acum o săptămână a declarat greva foamei pentru modul în care angajatorii spanioli şi-au bătut joc de el, trebuie continuat, nu pentru un interes personal, ci pentru a atrage atenţia asupra aspectelor generale grave, nelegale ce se petrec în raport cu migraţia forţei de muncă româneşti în străinătate", a spus Teodorescu.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, nici un oficial din cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei - în subordinea căruia funcţionează Oficiul - nu a putut fi contactat pentru o declaraţie legată de protestul directorului OMFM.

(Serviciul FOTO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini.)
Informeaza Agentia de Presa Mediafax (c) foto & content