Tipărire
Categorie: Stiri
Accesări: 7250
Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 
Vrei sa pleci in Spania ? Nu stii cum iti este mai convenabil ? cu autocarul sau cu avionul? Ce documente trebuie sa prezinti la vama?
Pentru a afla toate acestea, citeste articoulul urmator.
Informatii oficiale preluate de la Ministerul Afacerilor Externe. S P A N I A    
     
    
   
La punctele de trecere a frontierei deschise traficului internaţional prin care se intră în Spania nu se aplică măsuri restrictive privind accesul cetăţenilor români. Având în vedere faptul că Spania are frontieră terestră cu Franţa şi Portugalia, state componente ale spaţiului Schengen, de obicei controlul este de rutină sau nu se efectuează. În schimb în aeroporturile din oraşele mari, precum Madrid (unde Tarom are 4 zboruri săptămânale) şi Barcelona, ca şi în cele din Sevilla, Valencia, Malaga, Bilbao, Palma de Mallorca controlul este mai complex. Strainii vor trebui, dacă funcţionarul vamal le solicită, să specifice motivul intrării în Spania şi să prezinte documente care să justifice sau să stabilească verosimilitatea motivului invocat, astfel:
pentru călătoriile cu caracter profesional: invitaţie din partea unei firmae sau a unei autorităţi pentrua participa la reuniunile cu caracter comercial, industrial sau in legătură cu afacerile, documente din care să rezulte că există relaţii comerciale sau de afaceri, bilete de acces al târguri sau congrese;
pentru călătoriile de studii: document de admitere într-un centru de de învăţământ publicsau privat, legal recunoscut, pentru a participa la studii; carnet de student sau certificat de studii
pentru călătoriile cu caracter turistic sau privat rezervare la hotel, confirmare de rezervare într-un grup organizat, bilet de întoarcere sau de circuit turistic, invitaţie de la un particular
Şederea: Se află în situaţia de şedere străinul care, nefiind titular al unui permis de reşedinţă, are autorizaţia de a rămâne în Spania pe o perioadă nu mai mare de 3 luni pe semestru. În cazul în care viza este inferioară perioadei de 3 luni se poate prelungi şederea pentru care s-a dat viza, dar nu mia mult de 3 luni pe semestru. Pentru prelungirea şederii, solicitantul se va adresa Ministerului de Interne spaniol cu următoarele documente:

- paşaport simplu sau document de călătorie cu valabilitatea peste durata vizei solicitate;
- motivaţia prelungiri şederii pentru cei care au intrat fără viză;
- 3 fotografii recente tip carnet;
- să aibă garantată asistenţa sanitară

În cazul în care se depăşeşte şederea cu o singură zi peste 90 de zile pe perioada unui semestru se consideră şedere ilegală.

Rezidenţa: Vizele de rezidenţă temporară sau permanentă pot fi oferite străinilor care doresc să-şi stabilească reşedinţa în Spania. Când permisele de reşedinţă se vor acorda pentru a se realiza o activitate lucrativă durata permisului de reşedinţă, care va fi temporară, va avea aceeaşi durată ca şi permisul de de llucru. Permisul de rezidenţă temporară autorizează o persoană să rămână în Spania o periaodă cuprinsă între 90 de zile şi 5 ani.

Vizele de rezidenţă se vor acorda străinilor care au locuit permanent şi de forma continuă pe teritoriul spaniol pe durată mai mare de 5 ani.

1. Informaţii utile privind regimul vamal

este interzis a se introduce arme şi muniţie (este necesar obţinerea unei autorizaţii), droguri, materiale pornografice, materiale de propagandă împotriva ordinii constituţionale;
există limite la introducerea de tutun (200 ţigarete/50 ţigări de foi sau 250 g. tutun pipă), băuturi alcoolice (1 litru peste 220 sau 2 litri sub această concentraţie), parfum (50 g.), apă de colonie (250 ml), cafea (500 g.), ceai (100 g.);
se pot introduce alimente în cantităţi rezonabile, justificabile pentru consumul propriu, cu condiţia de a nu exista interdicţie din partea Ministerului Sănătăţii (în prezent nu există).
pentru a putea introduce în Spania un animal de companie autorităţile spaniole solicită un certificat medico-veterinar eliberat din ţara de origine, precum şi un carnet de sănătate în care sunt trecute datele de identificare ale animalului, o poză sau amprenta nazală şi dovada efectuarii, lazi, a vaccinelor
2. Asigurarea medicală
La plecarea din România, turistul român trebuie să încheie o poliţă de asigurare de sănătate care acoperă anumite boli/accidente. Pentru fiecare ţară este indicată firma corespondentă a firmei româneşti de asigurare. La rândul său firma străină are aranjamente cu anumite clinici din ţara de destinaţie, unde se acordă asistenţă medicală. Până în prezent, în Spania nu au fost semnalate cazuri de nerespectare a acestor reguli, cetăţenii români fiind trataţi corespunzător în clinici sau spitale spaniole.

3. Tipurile de cărţi de credit şi folosirea acestora
În Spania, sunt acceptate principalele cărţi de credit internaţionale (Visa Mastercard etc.). Acestea pot fi folosite fie pentru plăţi (la restaurante, hoteluri, majoritatea magazinelor), fie pentru a retrage bani de la automatele bancare (sume de până la 150 Euro/zi).

5. Alte recomandări
Turiştii români trebuie să-şi ia măsuri de precauţie, în primul rând, faţă de unii dintre proprii concetăţeni aflaţi, de obicei, ilegal în Spania. S-au constatat foarte multe cazuri, în Madrid chiar 2 - 3 pe săptămână, când cetăţeni români veniţi ca turişti în Spania, au reclamat furtul documentelor şi al banilor de către alţi cetăţeni români cu care au intrat în contact. Aceste cazuri fie că s-au petrecut în gări sau autogări, fie în plin centrul Madridului.

În alte cazuri, s-a constatat folosirea unui sistem deosebit de eficient prin care escroci români se prezintă drept poliţişti şi solicită verificarea documentelor şi a sumei de bani necesară pentru permiterea accesului în spaţiul Schengen. Sistemul de operare este ingenios prin aceea că unul dintre escroci îşi alege victima cu răbdare din rândul celor care călătoresc cu autocarul în staţia de autobuze Mendez Alvaro. Cetăţeanul român este acostat de acest conaţional binevoitor care îi promite obţinerea unui loc de muncă şi a unui loc de cazare mai ieftin. După ce îl plimbă toată după amiaza prin Madrid în aşteptarea “patronului” cu care să trateze asupra salariului pe care îl va primi sau a gazdei, vizitatorul român este condus de obicei pe străduţe laterale şi întunecoase din centrul Madridului, unde apar instantaneu “doi poliţişti spanioli” care le solicită documentele. Profitând de semiobscuritatea locului aceştia fie subtilizează numai banii, fie chiar şi documentele.

Se recomandă cetăţenilor români care vin cu autoturismul personal sau cu autocarul să solicite poliţiei de frontieră de la punctul prin care intră pe teritoriul spaniol să le aplice în paşaport viza pentru Spania. În cazul în care punctul de frontieră respectiv nu este prevăzut cu birou de poliţie, cetăţeanul român trebuie să se prezinte în decurs de 72 ore la cel mai apropiat comisariat de poliţie pentru a-şi declara intrarea pe teritoriul spaniol, solicitând, totodată, aplicarea ştampilei în paşaport. S-au constatat destul de multe cazuri de cetăţeni români care au fost expulzaţi deoarece nu au avut aplicată în paşaport viza de intrare pe teritoriul spaniol.

Circulaţia rutieră
Permisele de conducere auto eliberate de autorităţile române sunt recunoscute în Spania după cum urmează:

6 luni permisele de conducere pentru conducători auto profesionişti;
3 luni permisele de conducere pentru conducători auto amatori.
În general circulaţia se desfăşoară în condiţii bune, cu excepţia marilor oraşe, în special Madrid şi Barcelona, în timpul orelor de vârf.

În cazul pierderii sau furtului documentelor se va anunţa de urgenţă poliţia, care va elibera un document intitulat «denuncia». În cazul furtului dau pierderii paşaportului, cetăţenul român se va prezenta cu acest document la unu din consulatele României care poateelibera un titlu de călătorie valabil pentru deplasarea în ţară. Pentrua i se putea elibera un astfel de act, conaţionalul va trebui să prezinte un document de identitate cu fotografie recentă, respectiv, carte de identitate sau permis de conducere. În cazul în care solicitantul nu va deţine un astfel de act, lucrătorul consular va verifica în ţară identitatea persoanei repective.

În cazul producerii decesului unui cetăţen român pe teritoriu spaniol şi dacă familia doreşte şi dispune de suma necesară repatrierii cadavrului, consulatul va elibera un paşaport mortuar. Actele necesare pentru eliberarea unui astfel de act în Spania sunt : certificat de deces eliberat de Registrul Civil, autorizaţia pentru înmormântare, certificatul de îmbălsămare, autorizaţia de transport a cadavrului. De menţionat că pentru transortul cadavrului în ţară companiile de pompe funebre pretind sume cuprinse între 3000 şi 5500 de Euro. În aczul în care familia nu dispune de de suma de bani necesară transportului, un serviciu de pompe funebre va proceda la incinerare sau înmormântarea defunctului.

6. Ambasada României
Avenida de Alfonso XIII 157
Tel.: (00 34 91) 350.44.36.; 359.78.95
Fax: 345.29.17

Consulatul General Barcelona
San Juan de la Salle 35 B, 08027 Barcelona
Tel: (00 34 93) 434.11.08; 434.11.39; 418.35.07
Fax: (00 34 93) 434.11.09