Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 
Am plecat cu miile din Romania plini de sperante si vise.Dupa ce cu greu facem rost de bani pentru a plati biletul de calatorie,urmeaza, de cele mai multe ori ,un drum lung de trei zile pe parcursul caruia ai timp destul sa te rogi ca cel ce a promis ca te va ajuta, sa te astepte cel putin in statia de autobuz.Daca te numeri printre cei norocosi,prietenul,ruda,cunostinta,etc...,te va inghesui intr-o camera din casa unde locuieste cu chirie,cea mai mica desigur,unde  mai mult ca sigur nu vei locui singur.Trezit din socul drumului si bucuria ca nu ai dormit pe peronul statiei de autobuz,in foarte putin timp vei constata ca acea camaruta trebuie sa o platesti.Speriat,insa cu inconstienta noului venit,incepi sa cauti de munca.In acest moment ,realizezi ca nu cunosti limba,ca nu ai documentele necesare pentru a putea muncii legal si mai ales ,vei intelege ca studiile din tara nu ti se vor lua in consideratie atata timp cit te afli de forma ilegala .Timpul trece fara sa tina cont !
de problemele si nevoile tale,se aproprie sfarsitul lunii si trebuie sa platesti chiria.Atunci accepti orice fel de munca,oricat de prost platita ar fi, si asa vei continua mult timp.
   Cazul celor care se trezesc singuri,fara ca cineva sa ii astepte la sosire ,este mult diferit,tragic chiar .Ramas singur pe peron  simti ca pamantul iti fuge de sub picioare,insa nu disperi.Incepi sa inventezi scuze ori motive pentru prietenul care inca nu si-a facut aparitia.Cind realizezi  ca acest lucru nu se va produce,te cauti in buzunar ,scoti o moneda si incepe nebunia telefoanelor.Ciudat insa, nimeni nu raspunde,iar    tu trebuie sa faci macar un dus.Iti este foame,somn , insa cel mai mult ,iti este frica. Daca ti se intimpla asa ceva,devii vulnerabil,o tinta sigura pentru retelele  care vaneaza in statii de tren,autobuz sau aeroporturi.Ti se poate intimpla orice:de la furtul bagajului,a banilor,pana la sechestru sau mai rau.
  In ambele cazuri,dupa ce trec cele trei luni de viza,incepe frica expulzarii.Orice politai,gardian de paza sau de circulatie ,devine obsesia zilnica de care nu vei scapa  ani si ani.
 Bineinteles ,lucrurile se schimba in momentul in care poti cit de cit sa te exprimi si mai ales atunci cand obtii actele pe care le-ai astept ani.Parcurgi apoi obositorul traseu din fiecare an pentru a-ti renova permisul de munca,un traseu ce incepe la Ministerul Afacerilor Publice,continua cu cozile de la primarie si se termina cu asteptarea de la Politie. Pe la fiecare institutie mai sus mentionata ,esti nevoit sa treci de doua ori:prima data pentru depunerea dosarului,apoi pentru  scoaterea lui.Insa permisul de munca iti este atat de necesar incat ,peste toate impedimentele acestui proces obositor, se asterne valul uitarii cind ti se pune permisul renovat in mana.
Nu stiu cum se desfasoara integrarea sau acceptarea romanilor in alte tari,insa pot spune cu singuranta ca in Spania romanii sint bine primiti, „adoptati” chiar  de cercurile in care traiesc si muncesc.Se spune despre romani ca sunt un dar pentru societatea spaniola si nu de putine ori am auzit  spunandu-se ca sunt motorul economiei.Avantajul romanilor  provine din faptul ca avem o cultura apropiata ,invatam repede limba,suntem muncitori si bine educati.Reusita fiecaruia  dintre noi depinde de  rapiditatea si seriozitatea pasilor facuti spre insusirea  si respectarea normelor societatii.
    Evolutia evenimentelor politice si economice din Romania de dupa revolutie,a introdus in limbajul cotidian notiunea de emigrant.Cuvantul in sine este departe de a fi un statul social,este de fapt istoria unei vieti si nu de putine ori se poate numii drama.

Destinul a vrut ca „generatia de sacrificiu” a Romaniei ,sa fie pusa la incercare inca o data(daca mai era necesar) si cu miile am ales drumul occidentului.

 In prezent, numarul romanilor care au in propietate o casa si masina,este destul de mare,din ce in ce mai mare,ceea ce inseamna ca romanul si-a insusit normele societatii capitaliste de consum .
 Din ce in ce ,sunt tot mai multi cei care s-au stabilit impreuna cu familia ,in general in apropierea nucleelor urbane,unde probabilitatea unui loc de munca este mai mare,altii s-au casatorit  si cel mai important,putem  vorbii despre existenta  unei NOI GENERATII DE ROMANI , o generatie care se naste si creste  in spiritul democratic al societatii occidentale,o generatie in care trebuie sa ne punem toate sperantele, ce reprezinta oxigenul de care Romania are atata nevoie.
 Ne revine insa tuturor  marea responsabilitate de a-i creste cu ROMANIA  pe buze si in suflet.
In ceea ce ma priveste,pot spune cu mandrie,ca sunt o bunica fericita,ca am o nepotica minunata care creste ascultand povestile si  amintirile lui Ion Creanga.

Adriana Vidroiu
Valencia –05/08/2006