Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Sample Image

În restaurantul românilor din Madrid "ACASĂ" s-au reunit opt ONG-uri românesti pentru a-l premia pe Costel Busuioc, marele câştigător al concursului de interpretare vocală al imigranţilor în Spania, „Hijos de Babel” . La întâlnire a fost prezent şi Robert Turcescu, cunoscutul moderador TV.
 
Căpşuna şi mistria
 
Comunitatea Românilor din Spania şi „A Flor de Piel” i-au acordat deja celebrului român imigrant Costel Busuioc Diploma de Onoare şi Premiul "Românul Anului". Premiul a constat intr-o cupă de argint şi o „alegorie protest” (cum s-a consemnat în presa madrilenă) contra mediilor de comunicare din România care sistematic şi vehement îi ironizează pe imigranţii din Spania cu peiorativul "căpşunari" .În cupă au fost puse fructe de căpşuni şi o mistrie pe care a fost gravat numele lui Costel Busuioc.
Aceleaşi premii  de excelenţă ale Comunităţii Românilor din Spania le-au mai fost acordate  Preşedintelui României Traian Băsescu, Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti, violonistului Gabriel Croitoru, prim solist al filarmonicii ploieştene, maestrului Radu Postăvaru (dirijor permanent al aceleiaşi filarmonici) şi dansatorului de flamenco Juoaquin Cortes (care a susţinut, recent, un spectacol mult aplaudat la Bucureşti).
 
Spanioli şi imigranţi români satisfăcuţi
 
Premiile acordate instituţiei ploieştene şi unora dintre reprezentanţii ei vin după două concerte susţinute de orchestra simfonică a Filarmonicii „Paul Constantinescu” Ploieşti - în decembrie, anul trecut – la Madrid, în cadrul Galei de sfârşit de an a Comunităţii Românilor din Spania, şi la biserica catolică (ridicată în secolul XI) din Nuevo Baztan, o localitate situată în apropierea capitalei Spaniei. Atât de mult le-au plăcut spaniolilor şi românilor imigranţi concertele filarmonicii ploieştene, încât au lansat membrilor orchestrei invitaţia de a concerta şi la Gala din 2008. Invitaţia va fi onorată.
 
Miriţă n-a rezistat
 
"Consider că mediile din România sunt alături de noi, românii din diaspora doar atunci când le furnizăm "ştirea zilei" şi… cam atât. Am putea face o paralelă cu un alt român, Marian Miriţă (nu Vlad Constantin Miriţă, cel care va reprezenta România, alături de interpreta ploieşteancă Nico, la concursul Eurovision 2008 – n.r.), şi el de origine rom, ca si Costel, dar care nu a putut să înfrunte până la capăt viaţa de imigrant şi şi-a dat foc în semn de protest faţă de organismele locale spaniole.
Presa si autorităţile române au uitat de diaspora şi pe 11 martie, când comemoram victimele atentatului  terorist din 11 martie în Comunitatea Madrid  A fi alături de diaspora înseamnă a fi şi la bine şi la rău", a afirmat, intr-un interviu acordat mediilor spaniole, Alexandru Petrescu, ziarist spaniol, originar din Municipiul Ploieşti (România). 
 

Guvernul îşi pune Busuioc în păr
 
Alexandru Petrescu ne-a oferit şi nouă o declaraţie, în exclusivitate. „În Spania, veţi întâlni sute de "costeibusuioci" cântând în staţiile de metrou sau sculptând aşa cum o face artistul popular Magiaru Mircea, în faţă la El Corte Ingles din Madrid, şi pe care niciun ministru al culturii român nu-l ajută acum, când nimeni nu-l cunoaşte, dar care ar putea fi, la rândul său, folosit într-o campanie pentru imaginea românilor în lume. Dar dacă guvernul român nu are un busuioc în păr să-şi cumpere (guvernul vinde iluzii contra voturi). Oricum, va profita de succesul lui Costel. Acum Costel este doar simbolul.. .logotipul imigranţilor români....Costel a fugit alungat de un sistem care acum are tupeul să-l ia în braţe şi să-i mângâie rănile…".
Universitatea „Spiru Haret” - Centrul ID Madrid - i-a oferit lui Costel Busuioc o Diplomă de Merit şi o bursă de studii. Firme ale românilor imigranţi stabiliţi în Spania au oferit şi ele premii lui Costel Busuioc.
 
Filarmonica din Ploieşti – dispusă să se implice
 
Recunoaşterea meritelor lui Busuioc continuă. Firma de transport persoane şi pachetărie Barsantrans (care, la rându-i, a primit, în aceleaşi circumstanţe, premiul pentru cea mai inovatoare firmă română in Spania) prin intermediul patronului ei, Ioan Bârsan, îi va asigura lui Costel, pe o perioada de doi ani, transportul gratuit pe liniile sale în Europa
Firma de voiaj "Air Dorado" a dăruit bilete de avion familiei interpretului român pe ruta Timişoara — Bucureşti - Madrid (familia lui Costel urmând a se stabili în capitala Spaniei după Sărbătorile de Paşte catolic).
Cristian Mihăilescu, directorul Operei din Braşov, a declarat că îi oferă lui Costel posibilitatea susţinerii de recitaluri şi concerte în cadrul unor turnee, atât în ţară, cât şi peste hotare, pe o perioadă de un an, alături de interpreţi români consacraţi, cum ar Felicia Filip ş.a.
Şi Filarmonica Ploiesti i-ar oferi lui Costel oportunitatea de a cânta în cadrul unor turnee, alături de orchestra simfonică ploieşteană, dar, deocamdată, nu este posibil. „Noi suntem întru totul de acord să-i oferim domnului Costel Busuioc posibilitatea de a cânta cu orchestra noastră. Însă – faptul este cunoscut - clădirea Filarmonicii a intrat în lucrări de extindere şi modernizare. Nu cred că ar fi prea potrivit să-l invităm la un concert susţinut la Casa de Cultură a Sindicatelor sau la Cercul Militar Ploieşti. Oricum, dacă domnia sa este dispus, noi am fi onoraţi să-l avem solist în cadrul unor turnee pe care le vom susţine afară”, ne-a declarat prof. Croneliu Irimia, directorul Filarmonicii ploieştene.